Les olors de Barcelona

“La visita a una ciutat medieval comportava també una colla d’olors. Cada barri tindria les seves olors. La blanqueria, per exemple, amb la fortor del curtir de les pells; la peixateria amb la permanent olor de peix; l’olor de mar a la Ribera, i l’olor de brutícia una mica per tot arreu. La neteja no era pas una característica de les ciutats d’aquell temps.

I per això les autoritats urbanes tot sovint es preocupaven de fer crides perquè els veïns i les veïnes no embrutessin els carrers, no llancessin animals morts a la via pública des dels terrats i les finestres, ni aigua bruta per la porta, si abans no miraven que no passés ningú. Moltes cases tenien comuna privada o latrina, que donaven a un pou mort o una bassa, però les necessitats es feien moltes vegades als orinals, i el seu contingut més d’un cop feia cap al carrer, o a l’arena de la platja.

És interessant constatar com les autoritats urbanes relacionaven la pudor amb les epidèmies; veien clar com la manca d’higiene havia estat i continuava essent causa de les malalties, que tot sovint, espacialment als estius afectaven la ciutat. Així els consellers crearen l’ofici d’escombriaire… Compraven un ase, i llogaren un home per tal que carregués sobre l’animal totes sutzures donat pudor i les llancés al mar…..

En la crida que feren l’any 1367, es prohibia llençar escombradies, fems, terra, ronya, ne negunes altres coses com gats, gallines morts ne negunes altres animals morts, ne negunes aygües letges en lo carrer appelat Ostat d’en Lacera….És tan clara la intenció de treure dels carrers de Barcelona els animals morts, que el primer escombriaire barceloní li deien tiragats a mar”.

Teresa-Maria VINYOLES i VIDAL, La vida quotidiana a Barcelona vers 1400, Barcelona, Fundació Salvador Vives Casajuana, 1985, pp.38-40.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Curiositats, Literatura i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s